Du er her: 

Kors for et kønt kors! Festlig afsløring af lokal strikkekunst.

Af: Marie Holm

I løbet af de seneste år har vi til de forskellige højtider i kirkeåret haft mange forskellige flotte udsmykninger på de fire plader, der tilsammen danner et kors på kirkens ene væg. Kunsten er oftest lavet af elever fra enten Næsby Skole eller Kroggårdsskolen, der kommer i kirken som enten konfirmander eller mini-konfirmander. 

Selv om det er nogle flittige børn og unge, så sker det alligevel en gang imellem, at vi oplever, at julen varer lige til påske oppe på pladerne – og det er jo ikke det, der er meningen. For derimellem kommer fasten jo som bekendt. Noget måtte derfor gøres! 

Løsningen blev at lave et nyt ekstra kors, der kunne komme op at hænge hver gang, vi ikke kunne holde ud at se på juleengle i april. Og det kunne jo være sjovt, hvis det var lokale kræfter, der stod for korsets udsmykning. Som tænkt, så gjort. 

Valget faldt på de kvinder i sognet, der allerede strikker dåbsklude til kirken. Normalt er de dåbsklude, de strikker, hvide og bruges til at tørre vandet af hovedet på de døbte i kirken. (Læs mere om dåbskludene her: daabskluden.dk) 

Men nu blev de spurgt om de ikke ville strikke en stor mængde dåbsklude i forskellige nøje udvalgte farver. 

Planen var nemlig, at kludene skulle syes sammen og dermed danne et nyt farverigt kors, der skulle kunne komplimentere farvene på glasmosaikken over kirkens alter. For når man hænger noget op i kirken, der gerne skal blive ved med at passe ind i mange år, så bliver det nødt til at kunne tale sammen med det eksisterende.

Efter lang tids strikken, hæklen, målen, saven (af holdets eneste mand), malen og klistrearbejde er korset nu endelig klar til at blive afsløret for og beundret af alle i sognet. Det sker første gang under: 

Gudstjenesten søndag den 23. august kl. 10.00. 

Den dag skal vi selvfølgelig høre om, hvordan alle kristne mennesker fra den dag de døbes, er strikket ind i Guds rige med ubrydelige tråde, der rækker ud over både tid og rum og fører mennesket sikkert ind i evigheden. Det er det budskab, som alt, hvad vi hører og ser på i kirken, først og fremmest skal fortælle os. Og det gør det nye dåbskludekors i al sin farvestrålende skønhed. Kom selv og se! 

Efter gudstjenesten fortsætter løjerne i sognegården, hvor der er fernisering for en helt ny permanent udstilling af de hvide dåbsklude (Læs mere nedenunder). Det hele fejres med rigelige mængder af asti og kransekage til alle i sognegården.

Samme dag...
Endnu flere kønne kors - fernisering af Dåbskludeudstilling 

I Næsby Kirke får alle døbte tørret håret med en lille hvid klud med kristne symboler på strikket af lokale kvinder. Denne praksis er slet ikke enestående. Ud over hele Danmark strikkes der på livet løs efter sognepræsten Ann Maj Lorenzen i sin tid fik ideen. Læs meget mere om projektet her: daabskluden.dk. For at sætte fokus på kvindernes store arbejde er det blevet besluttet, at alle de forskellige typer dåbsklude skal hænge som en permanent udstillingen i sognegården, så alle – og ikke kun dåbsfamilierne – kan nyde de smukke klude. 

Fernisering i sognegården med kransekage og asti søndag den 23. august direkte efter gudstjenesten. 

Del dette: